Een spierknoop. Wat is dat nu eigenlijk?

AL160In mijn praktijk krijg ik vaak de vraag wat nu eigenlijk een spierknoopje is. Bijna al mijn klanten hebben wel te maken met pijnlijke spieren en bewegingsbeperking. Tijdens de massage kom ik dan vaak op diverse plekken ‘triggerpoints’ – oftewel spierknopen – tegen. En dat is ook goed voelbaar voor de klant zelf. De meeste mensen hebben wel van spierknopen gehoord. Het is ook  een zeer bekend verschijnsel in onze moderne westerse wereld.

Maar wat is dat nu eigenlijk, zo’n triggerpoint?
Een spierknoop is niets anders dan een energiecrisis in de spier. Op de betrokken plek is de spier samengetrokken en daardoor ingekort en verdikt. De inkorting op de ene plek in de spier, rekt de spier op een andere plek op. Dit voelt aan als een kabel of streng. De verdikking zorgt ervoor dat het omliggende bindweefsel gaat compenseren. Er komt spanning op de spier en het gebied eromheen te staan en de spier zal daarmee ook kracht verliezen. Deze energiecrisis creëert pijn en beïnvloedt het zenuwstelsel. De doorbloeding stagneert.

Je bent niet de enige
In onze maatschappij waar we (te) veel zitten, in dezelfde houding werken, op toetsenborden typen, tv kijken, autorijden  en op telefoontjes turen, is het niet zo verwonderlijk dat onze lichamen daar last van krijgen. Deze houdingen en veelvuldig herhaalde bewegingen zorgt voor overbelaste spieren. Daarnaast houdt een verkeerd voedingspatroon, slaaptekort, stress en disbalans in het skelet deze overbelasting in stand. Maar ook overtraining kan voor knopen in de spieren zorgen. Met latente (rustige) spierknopen kun je prima leven zonder er last van te hebben. De ontstane spierknoop zal in eerste instantie nog geen pijn doen, maar stijfheid rondom de knoop veroorzaken. Dat gebied breidt zich steeds verder uit. Als er langer tijd niets aan gedaan wordt is de kans groot dat de triggerpoint actief wordt en ‘satelietknopen’ met bijbehorende afgeleide pijn op andere plekken gaat creëren. Op dat moment zal de knoop een zeer scherpe pijn gaan veroorzaken. Dit kan zelfs een chronische pijn worden. De pijn kan zich uiten in pijn op andere plekken zoals hoofdpijn, kiespijn, oorpijn, kortademigheid. Symptomen die je vaak niet linkt aan een spierknoop. Het is dus verstandig aangedane spieren te behandelen.

Wat kun je doen?
Om spierknopen te voorkomen is het belangrijk genoeg te bewegen. Pak wat vaker de fiets of ga een blokje om. Ook is het belangrijk je houdingspieren goed sterk te houden (core stability) zodat je lichaam in het gareel blijft. Mocht daar toch een disbalans in bestaan, laat dit dan rechtzetten. Naast dit alles hoort ook nog goede voeding met genoeg vitaminen en mineralen en genoeg vocht (water/thee) om de spieren in conditie te houden. Heb je toch last van een knoop, laat je spieren dan behandelen met met een massage. Het is wel van belang dat de hele spier en het gebied eromheen behandeld wordt voor totale ontspanning, niet alleen de knoop zelf. Je kunt ook zelf een paar keer per dag met een tennis- of stuiterbal tegen de muur over de aangedane spier rollen. Daarnaast zijn er tegenwoordig diverse triggerpointrollers/foam rollers te koop waar sporters al volop gebruik van maken. Na verloop van tijd zal dit de pijn verlichten en vaak zelfs geheel laten verdwijnen.

Bron: Spierinzicht.com

Vertel uw netwerk over ons