Wat is Deep Tissue Massage?

Deep Tissue oftewel Diepe Weefsel massage is een techniek die wordt toegepast op de zachte weefsels onder de huid en op dieper liggende spieren en bindweefselstructuren. Door het gebruik van stevige druk worden de diepere spierlagen en het bindweefsel (fascia) daaromheen bereikt.
deep tissue
Door bijvoorbeeld veel in een verkeerde houding te zitten of te bewegen in zeg maar beperkte of beperkende patronen, raakt het bindweefsel op sommige plaatsen verkleefd. Ook verwondingen, ontstekingen en emotionele spanningen kunnen verklevingen veroorzaken.
De diepe, vaak krachtige en langzame bewegingen creëren druk en warmte waardoor deze verklevingen als het ware kunnen smelten en er weer meer ruimte ontstaat en de boel loskomt en je weer vrijer kunt bewegen. Dit heeft een diepe ontspanning tot gevolg.

 

Effecten van Deep Tissue Massage

Zoals hierboven al beschreven wordt Deep Tissue massage ingezet om bindweefselverklevingen los te weken, zodat er meer (bewegings)ruimte ontstaat. En heeft dat een diep ontspannend effect.
Deep Tissue massage wordt dan ook wel Myofascial Release genoemd. Dat betekent zoiets als: ‘Het loslaten van spanning uit spier- en bindweefsel structuren (myo=spier, fascie=bindweefsel)’.
Het losmaken heeft ook een gunstig effect op je lichaamshouding, flexibiliteit, bewegingsvrijheid, ademhaling en omgang met acute of chronische pijn van blessures. Bovendien wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd.

 

Een ander effect van het losmaken kan zijn dat er emotionele blokkades oplossen. Dit kan soms een beetje beangstigend of overweldigend zijn, zeker als je er niet op bedacht bent dat dit ook een mogelijk effect kan zijn van de massage. Ik word echter opgeleid om dit in goede banen te leiden en uiteindelijk is het alleen maar enorm bevrijdend!

 

Bij welke Klachten is Deep Tissue Effectief

Een Deep Tissue massage heeft meestal de focus op een specifiek probleem, veelal van het bewegingsapparaat, maar niet per se. Hier is een lijst van veel voorkomende klachten waarbij Deep Tissue massage effectief kan zijn:

 • Algehele stijfheid/geringe mobiliteit
 • Lage rugpijn
 • Schouder- en/of nekklachten
 • Herstel van blessures als valpartijen, whiplash ed.
 • Onjuiste houding
 • RSI klachten
 • Ischias
 • Cellulitis
 • Spataderen
 • Triggerpoints (spierknopen)
 • Fybromyalgia
 • Emotionele blokkades

Ook kan ik vaak veel verlichting geven bij klachten aan de handen, pols en armen. Denk aan carpal tunnelsyndroom, tenniselleboog of golfers arm.
Of bij problemen aan de voeten en benen. Bijvoorbeeld als je een gekneusde enkel hebt gehad en alles is nog stram en stijf of nog wat pijnlijk.

 

Doet het pijn?

Veel mensen denken dat deze krachtige vorm van masseren pijnlijk is en lopen er daarom of van weg, of ondergaan het gelaten met het idee dat het nuttige pijn is. Dat is jammer, want als het echt pijnlijk is, werkt het alleen maar averechts, omdat je dan juist weer gaat aanspannen. Tijdens een Deep Tissue massage stem ik daarom ook voortdurend met je af. Het kan gevoelig zijn en dat is prima, goed zelfs, want dat betekent dat er iets zit en iets gebeurt, maar het mag niet zo pijnlijk zijn dat je er liever van weg wilt.

Dus laat me altijd weten tijdens een massage wanneer de pijn ondragelijk wordt en je gaat proberen met de kiezen op elkaar het te verdragen. Weet dat het geen enkele zin heeft en je op die manier zeker niet het gewenste resultaat zult behalen!

 

Structurele Integratie

De methode die ik gebruik voor deep tissue massage komt uit het structurele werk, oftewel Rolfing®.

Rolfing® Structural Integration is een holistische manuele behandelmethode die helpt om de structuur en functie van het lichaam te bevorderen, zodat de veerkracht en vitaliteit op zowel lichamelijk als op geestelijk niveau verbetert. Rolfing®, dat is vernoemd naar grondlegger Dr. Ida Rolf, herkent de spanningspatronen die ontstaan kunnen zijn door blessures, hoge werkdruk, ongevallen of beperkende lichaamshoudingen, en helpt om deze om te vormen naar een efficiëntere houding van het lichaam met meer bewegingsgemak.

Hoewel een pijnklacht op een specifieke plek kan optreden kijkt Rolfing® naar de verwevenheid van het hele lichaam en behandelt de hele lichaamsstructuur…

 

Bron: rolfing.nl

Let wel: ik gebruik technieken uit de Rolfing® methode, die ik geleerd heb van een gecertificeerd Rolfer op de Akademie voor Massage en Beweging, maar ben zelf geen Rolfer!

 

Voorzorgmaatregelen en Contraindicaties

Zowel een sportmassage als ook een Deep Tissue massage zijn niet geschikt vlak voor of na een grote inspanning.

Als je kanker hebt, pas ik geen Deep Tissue toe. In dat geval kun je kiezen voor een ontspanningsmassage, mits je goedkeuring hebt van je behandelend arts! Ik kan je ook doorverwijzen naar een collega die gespecialiseerd is op massage bij kanker.

Deep Tissue massage is ook niet geschikt als je gevoelig bent voor trombose of het vormen van bloedproppen. Deze zouden namelijk los kunnen schieten. Raadpleeg altijd eerst je behandelend arts.

Na een massage kan het zijn dat je blauwe plekken ontwikkelt. Dat is verder niet iets om je zorgen om te maken.

Lees in ieder geval ook de pagina Masseren, wanneer niet. En raadpleeg altijd eerst je behandelend arts als je lijdt aan een aandoening.